22 Nisan 2010 Perşembe

Bebeğin Hava Alması Gezinmesi

BEBEĞİN HAVA ALMASI

Gelişmek için bebeğin havaya, ışığa ve güneşe gereksinimi vardır.
İlk günlerde mevsime göre, pencere açık ya da aralık olarak odasında bırakılabilir.
Bebeğin ilk kez sokağa çıkarılması, mevsim ilkbahar ya da yazsa 15. güne doğru, kışsa ilk ayın sonuna doğru olmalıdır. Dışarda kalma süresi azar azar artırılır, başlangıçta 15 dakikayken yarım saate, sonra günde 2 saate yükseltilir. Çocuk kışın doğmuşsa, anne, güneşli günlerden yararlanmalı ve geziye en sıcak saatlerde, yani sabah 11 ile öğleden sonra 3 arasında çıkılmalıdır.
Bebek açık hava gezilerine alıştıktan sonra hava serin de olsa, hafif bir yağmur, hattâ biraz kar da yağsa, gezilerden vazgeçmemek gerekir.
Günümüzde çocuk arabaları çok iyi yapılmakta, kaput ve kapanabilir ön pencere ya da rüzgarlık, yeterli bir koruma sağlamaktadır. Hava serin-se, bedenin soğumasını önlemek için çocuğun yanına bir sıcak su torbası konabilir.
Sis, toz kaldıran rüzgar, çok soğuk hava du-rumundaysa, sokağa çıkmamak daha iyi olur.

Kent dışında oturanlar için sorun yoktur; çocuk bahçeden yararlanır, gölgede uyur, güzel ve sıcak havada cibinlik ile sineklerden korunur, daha büyüdüğünde ise bahçede oynar.

Kentlerde, annenin gürültüsüz ve yeşil bölgeler bulması gerekir. Çocuğu parklara, bahçelere, ağaçlı caddelere götürebilir. Kent havası benzin buharı, toz, kötü kokular ve gürültüyle yüklü olduğundan, gürültülü, kalabalık ve trafiği fazla olan sokaklardan kaçınmak gerekir. Oianak varsa, haftada bir banliyölere, ormana ya da açık alanlara götürülmelidir.

Büyük kentlerde üst katlarda oturuluyorsa. çocuğu havası sokaktan daha temiz olan balkona çıkarmak yeğ tutulur.

Gezintiler için rahat bir çocuk arabası gereklidir. Arabanın süspansiyonunun iyi olması, ayrıca tozdan ve egzos gazlarından biraz olsun korunabilmesi için yüksek olması gerekir. Çocuğu yağmurdan ve rüzgardan, fazla güneşten korumak için bir siperliği de olmalıdır.

Çocuk daha büyüyüp doğru düzgün oturabilir hale gelince, puset çok kullanışlıdır. Gene de kışın, çocuğu kötü hava koşullarından korumak için pusetine bir siperlik eklenmelidir. Yanma küçük bir şemsiye ya da güneşlik de eklenebilir. Bebek 10 -12 aylık olunca, parkları sevmeye başlar; orda başka çocuklar görür, ilk adımlarını atar, kumda oynamayı öğrenir, hattâ top peşinde koşmaya başlar.

Orman da çocuklar için iyi bir gezinti yeridir. Hava, kentte olduğundan çok daha temizdir, yaprakların hışırtısı, kuş ötüşleri, çocuk için oyalayıcıdır. Çocuk burada tam bir özgürlük içinde oynayıp, enerjisini harcayabilir.

Süt çocukları olanaklar ölçüsünde tren, otobüs gibi sağlıklı olmayan sıkışık yerlerden uzak tutulmalıdır. Mutlaka kitle taşıma araçlarına binmek gerekiyorsa, bunu kalabalık saatler dışında yapmalı, hava çok sıcaksa, taşıta binince çocuğun üstündeki fazla giyecekleri çıkarmak unutulmamalıdır.

Görüldüğü gibi, gezintiler sırasında alınacak bazı önlemler vardır:

— çocuk havaya ve ısıya göre giydirilmen, giyecekleri ne çok kalın, ne de yetersiz olmalıdır;

— gürültülü, yaya ya da araba trafiği yoğun sokaklardan kaçınılmalıdır;

— güvenli gezinti yerleri seçilmelidir: Çocuk yürümeye başlayınca her şeyi tanımak ister; göl ve dere kenarları tehlikelidir: Kıpırdayan ve görüntüleri yansıtan bu ayna gibi şey çocuğu çeker. Çocuğun refleksleri hızlı ve en beklenmedik zamanlardadır. Topun peşinden koşarken ya da güzel bir çiçeğe doğru eğilirken, dengesini yitirip suya ya da bir çukura düşebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder


Zirve100 Toplist
sağlık sağlık Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Toplist
 
Copyright © 2009